Wróć

Czy można wybudować wymarzony dom w kilkanaście tygodni bez stresu, nerwów, opóźnień? Dzięki technologii Mabudo Rapid® tak!

Korzyści domów z elementów gotowych

Jeśli boisz się budowy domu jednorodzinnego metodą tradycyjną i chcesz porzucić ten pomysł, to znaczy, że nie trafiłeś jeszcze na Mabudo Rapid®. Poznaj innowacyjny system budowlany, który w kilkanaście tygodni pozwoli Ci zamieszkać z rodziną w swoim własnym domu.

Nieustannie piętrzące się koszty, opóźnienia budowy, niesprzyjające warunki pogodowe czy nierzetelni wykonawcy mogą zniechęcić Cię do realizacji swoich „wymarzonych czterech kątów”. Jednak coraz więcej Polaków chętnie korzysta z innych rozwiązań niż budownictwo tradycyjne – domu z cegły czy pustaków.

Od kilku lat w Polsce szybko rośnie zainteresowanie budową domów z elementów gotowych – prefabrykowanych .

Dlaczego? Technologia budowy tzw. budynków z wielkiej płyty przeszła rewolucję. Innowacyjne rozwiązania budowlane spowodowały, że jedynym wspólnym mianownikiem między znanymi Ci starymi technologiami a współczesnymi systemami jest podobne nazewnictwo. Chcesz w komfortowy sposób wybudować energooszczędny, funkcjonalny i przytulny dom według gotowego projektu? Koniecznie sprawdź, jak w kilka tygodni powstają współczesne domy z prefabrykatów.

Czym jest nowoczesne budownictwo z elementów prefabrykowanych?

Najprościej ujmując, elementy domu typu ściany, więźba dachowa są produkowane w fabryce. Dzięki idealnym warunkom wewnątrz fabryki powstają one o każdej porze roku. Do tego są wykonane niemal w perfekcyjny sposób. Precyzyjne maszyny, formy i wykwalifikowany personel tworzą idealne komponenty. Oczywiście nie wpływa na nie zmienna pogoda, dlatego tempo prac jest stałe, a wykonane elementy zachowują swoją trwałość, wysoką estetykę i precyzję wykonania.

Następnie elementy gotowe są transportowane na teren Twojej działki, na której wcześniej powstały fundamenty. Tam za pomocą ciężkiego sprzętu dom jest stawiany przez jedną ekipę montażową. Przy tak wykonanym procesie budowy nie musisz zatrudniać dodatkowych brygad i oszczędzasz na kosztach pracy.

Budynek odbierasz w stanie surowym otwartym – Mabudo Start, w stanie surowym zamkniętym – Mabudo Plus lub w stanie deweloperskim Finish. Najważniejsze jest to, że cały proces od podpisania umowy do wręczenia Ci kluczy trwa średnio kilka tygodni. Jak to możliwe? Poznaj system Mabudo Rapid®.

Ściana, czyli przedłużenie fundamentu Twojego domu

Nasza technologia Mabudo Rapid® jest unikatowa i opiera się o budownictwo typu „fast track”, co oznacza szybką ścieżkę budowy. Dom niemal w całości powstaje w nowoczesnej fabryce. Jednak wytwarzane elementy nie są zwykłymi płytami betonowymi. Są to funkcjonalne komponenty „szyte na miarę” gotowego projektu domu.  Jak powstają nowoczesne elementy gotowe?

Ściana MABUDO ECO® jest stosowana w budowie domów jednorodzinnych. Pełni ona rolę elementu nośnego i jednocześnie wykończenia zewnętrznego. Składa się ona z 100 mm warstwy żelbetowej zewnętrznej, ok. 230 mm izolacji (styropian grafitowy) oraz płyty kartonowo-gipsowej (dostępna wyłącznie w Mabudo Finish) montowanej na podkonstrukcji drewnianej. Wnętrze ściany poza ociepleniem posiadają stelaż drewniany, który może być wzmocniony  w miejscu zawieszeniu mebli.

Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej wykańczać od zewnętrznej strony. Beton od zewnątrz zatarty jest jak tynk w formie „baranka”. Do tego ściana jest malowana przez nas dwukrotnie farbą silikonową. Sam decydujesz, jaki kolor będzie na ścianie, a wybierasz go z pełnej palety RAL.

Musisz mieć jeszcze dach nad głową, prawda?

Poza energooszczędnymi i estetycznymi ścianami w fabryce Tworzymy inne elementy Twojego domu. Zamiast tradycyjnego wylewania betonowego stropu produkujemy prefabrykowaną więźbę dachową z sezonowanego drewna szwedzkiego czterostronnie struganego, klasy C24, łączonego metalowymi płytkami MiTek. Trwałość tych złączy jest kontrolowana komputerowo – wręcz perfekcyjna precyzja! Funkcję stropu przejmuje dolny pas wiązara.

Prefabrykowana więźba dachowa montowana jest na placu budowy.

Mam dom, ale w fabryce – jak dotrze na moją działkę?

Spokojnie, nie musisz się martwić o transport. Dzięki podziałom ścian prefabrykowanych i więźby na moduły wszystkie wyprodukowane elementy domu z łatwością dostarczamy na plac budowy. Jedynie ze swojej strony musisz umożliwić nam dogodny dojazd do Twojej posesji – Twoja działka musi być dostępna dla ciężkiego sprzętu. Potem instalujemy ściany i łączymy je ze sobą. W następnych etapach następuje montaż stolarki okiennej i drzwiowej oraz pokrycie dachowe.

Rozumiem już, czym jest „fast track”, ale ile to potrwa?

Cały proces budowy od produkcji, przez montaż po oddanie domu trwa ok. 4 miesiące. Termin wykonania inwestycji zależy jednak od spersonalizowanych ustaleń w umowie. Indywidualne podejście wobec każdego projektu sprawia, że orientacyjny czas może ulec wydłużeniu lub skróceniu. Termin realizacji najlepiej omówić z naszym specjalistą, który określi datę oddania inwestycji po zapoznaniu się z projektem, lokalnymi warunkami zabudowy czy wytycznymi klienta, czyli Twoimi.

Mabudo Rapid® to nie tylko szybkość wykonania – stan surowy zamknięty plus

Zalety naszej wyjątkowej technologii nie kończą się na szybkości wykonania, a dopiero zaczynają. Beton na ścianach od zewnątrz jest zatarty i odwzorowuje tynk typu „baranek”. Ściany są ocieplone wewnętrznie i pomalowane dwukrotnie przez nas.

Dach jest już pokryty betonową dachówką, blachodachówką lub blachą na rąbek (w zależności od wybranej konfiguracji). Wmontowane są okna PCV 3-szybowe oraz parapety. Tobie w zasadzie zostaje jedynie aranżacja ogrodu i otoczenia domu. A teraz, jeśli wiesz, jak wygląda dom od zewnątrz, to sprawdź, jak urządzisz wnętrze.

Nie ma to jak przestronne miejsce do stworzenia niebanalnej aranżacji wnętrza

W MABUDO dajemy Ci możliwość wyboru aranżacji wnętrza z trzech dostępnych opcji. Mając na uwadze Twój komfort dajemy Ci możliwość ich modyfikacji. Jedynym ograniczeniem są elementy konstrukcyjne podtrzymujące konstrukcję dachową.

Chcesz połączyć kuchnię z salonem i jadalnią? Samodzielnie zdecydujesz o tym, jak stworzyć autorską stylizację. Poprowadzisz instalacje tam, gdzie założysz funkcjonowanie określonych urządzeń czy mebli. Dodatkowo zrobisz to, nie dzieląc przestrzeni, a wyznaczając jej określone miejsca funkcjonalne. Na ścianach możesz zawiesić dowolne szafki, obrazy czy ciężkie półki.

Mabudo Rapid® - gwarancja wysokiej jakości wykonania

Poza wykończonym budynkiem od zewnątrz i ogromną przestrzenią aranżacyjną w jego wnętrzu zyskujesz solidny dom. Wpływ na jakość wykonania ma właśnie nasza technologia produkcji. Jakie zalety ma Mabudo Rapid®?

Fabryka gwarantuje precyzyjne wykonanie ścian, więźby dachowej czy belek stropowych i to w idealnych warunkach. Brak opadów, zmiennych temperatur, odpowiednia wilgotność zapewnią elementom betonowym, drewnianym czy malowanym idealne wiązania struktur, równą powierzchnię czy perfekcyjne dopasowanie. Elementom prefabrykowanym nie zagraża rdza, pleśń czy korozja. Przez to Twój dom staje się dla Ciebie i Twojej rodziny zdrowym miejscem o nienagannej estetyce oraz solidną budowlą na całe dekady użytkowania.

Oszczędności czasu, finansów i… stresu z Mabudo Rapid®

Korzyści, jakie płyną z budowy domu technologią Mabudo Rapid® są ogromne. Poznaj je wszystkie.

• W ciągu kilku tygodni budujesz dom, który adaptujesz według własnego uznania zgodnie z przyjętymi założeniami konstrukcji i przez to oszczędzasz czas. Jego wykonanie możesz zlecić praktycznie o dowolnej porze roku. Zyskujesz w ten sposób kilka miesięcy, a nawet lat, które poświęcisz własnej rodzinie, pracy czy firmie.
  • Oszczędzasz na wielu ekipach remontowo-budowlanych, gdyż dom stawia jeden wykonawca. Nie musisz nieustannie pilnować pracowników i materiałów na placu budowy, ponieważ zadbamy o to za Ciebie – materiały, gotowe elementy są chronione w fabryce, a potem na placu budowy. Natomiast kontrolę nad pracownikami sprawujemy sami.
  • Wyżej wymienione czynniki to nie tylko oszczędność czasu, ale także finansów i stresu. Budowa domu jednorodzinnego technologią Mabudo Rapid® powoduje, że masz mniej obowiązków niż w przypadku budowy sposobem tradycyjnym. Nie zatrudniasz dodatkowych ekip budowlanych, nie martwisz się o ceny materiałów budowlanych – zmienne na przestrzeni czasu, czy nie pilnujesz ich przed kradzieżą. Do tego nie stresujesz się terminami oddania poszczególnych etapów inwestycji, tylko śpisz spokojnie. Mniej obowiązków, mniej pracowników, szybka realizacja to znów niższe koszty budowy i spokój, który odczujesz w życiu prywatnym i zawodowym.
  • Z Mabudo dbasz także o porządek na placu budowy i środowisko. Mniej odpadów, mniej prac mokrych typu tynkowanie i wylewki betonowe, czy mniej pracy ciężarówek transportowych to także mniej zanieczyszczeń i prac związanych z porządkowaniem działki.
  • Technologia Mabudo Rapid® to rozwiązanie oferujące niskie koszty eksploatacji (zwłaszcza w kontekście kosztów ogrzewania). Zyskujesz po prostu na niższych kosztach energii elektrycznej a w tym cieplnej.
  • Nowoczesne rozwiązania techniczne (ekologia ogrzewania, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła + fotowoltaika) pozwolą Ci zadbać podczas użytkowania domu nie tylko o oszczędności, ale także wysoki komfort mieszkalny dla każdego członka rodziny. Korzystaj z energii słonecznej i oszczędzaj na rachunkach za prąd. Oddychaj świeżym powietrzem i ciesz się ciepłem pod swoimi stopami.
  • Mabudo to również stabilność i trwałość konstrukcji – gwarancja 30 lat.
  • Nie zapominaj, że gwarantujemy transparentność rozwiązań zagadnień formalno-prawnych (umowa, gwarancje, etc.).

Jak widzisz, współczesne technologie budowy domów z elementów gotowych, takie jak Mabudo Rapid® mają wiele zalet i wręczają inwestorowi, czyli Tobie wiele korzyści. Wykorzystaj ten potencjał i zbuduj swój wymarzony dom nawet w kilka tygodni.