Technologia modułowa czy prefabrykaty - co wybrać?

Technologia prefabrykowana

Choć wydaje się, że składane w jedną całość całoroczne domy modułowe i prefabrykowane to to samo, między obiema technologiami istnieją pewne różnice. Obydwie technologie powstają z elementów łączonych ze sobą w fabryce - to całe sekcje budynku, które są później transportowane i łączone w docelowej lokalizacji.

Druga metoda polega jednak na tym, że dany obiekt montowany jest na placu budowy z wcześniej przygotowanych komponentów ścian i stropów. W przypadku technologii modułowej całość powstaje w fabryce i gotowy produkt przywożony jest na wyznaczone miejsce. Który ze sposobów realizacji inwestycji mieszkaniowej zatem wybrać?

Domy modułowe

W znacznej mierze konstruowane są z prefabrykatów, a cechą je wyróżniającą jest powtarzalność podstawowej jednostki modułu. Większość pracy odbywa się więc w fabryce, gdzie poszczególne elementy mogą być już niemal całkowicie wykończone. Ta technologia umożliwia łączenie gotowych elementów również w pionie, dzięki czemu mogą powstawać nawet wielopiętrowe obiekty całoroczne. Podczas projektowania poszczególnych modułów wykorzystuje się te, które scalają podobne gabaryty, ale za to mogące się różnić detalem lub funkcją.

Technologia modułowa ma jednocześnie więcej ograniczeń. Przede wszystkim ilość projektów do wyboru jest bardzo zawężona przez schematyczną konstrukcję. Nie da się wprowadzić bardziej rozwojowych elementów. Dlatego to rozwiązanie polecane jest dla osób, które chcą wybudować dom wypoczynkowy.

Domy prefabrykowane

Tego rodzaju budownictwo opiera się z kolei na montowaniu obiektów przy użyciu elementów o różnej konstrukcji. Innymi słowy, są to gotowe elementy: fundamentów, ścian oraz wiązarów dachowych. W tym przypadku wszystkie komponenty domu produkowane są w fabryce, a na placu budowy odbywa się tylko montaż. Szybkie połączenie wszystkich elementów przy wykorzystaniu najnowszej technologii znacznie skraca czas i pozwala cieszyć się gotowym budynkiem. Już na miejscu można odpowiednio dostosować wnętrze domu do swoich potrzeb.

Główną zaletą domów prefabrykowanych jest fakt, że ich konstrukcje nie są ograniczone jedynie do kilku stałych projektów i klient może sobie wybrać taki budynek, jaki spełnia jego zapotrzebowanie. Dostępne projekty domów można zobaczyć na stronie https://www.mabudo.com/projekty.

Jaką opcję montażu całorocznego domu wybrać?

Obie technologie łączy więc wiele, W szczególności możliwość wznoszenia domów bez względu na porę roku oraz panujące warunki atmosferyczne. Z kolei montaż w docelowym miejscu zajmuje najczęściej kilka dni, a poprzedza go kilkutygodniowy okres, podczas którego produkowane są poszczególne elementy. Różnica między wspomnianymi metodami dotyczy wykończenia samego domu. Ponadto obiekty modułowe mają ograniczony wybór projektów bez możliwości modyfikacji. Domy prefabrykowane stanowią lepsze rozwiązanie pod kątem różnorodności projektów jak i możliwości dopasowania układu funkcjonalnego budynku do indywidualnych potrzeb użytkowników.